16th Madurai Film Festival 2014: Schedule

16th Madurai Film Festival 2014: Schedule*

6 Dec 2014

10 am   Inauguration
10:30    The Red Data Book – an appendix
Dir: Sreemith & Deepu; 75 min; Malayalam with Eng subtitles; Documentary; 2014
11:45    Interaction with Sreemith, filmmaker
12:00    Border Patrol
Dir: Peter Baumann; 14:43 min; German; Germany; 2013
12:15    A Good Story
Dir: Martin-Christopher Bode; 20 min; German; Germany; 2013
12:25    Viratham
Dir: Prithvi K.Raj; 11 min; Tamil; 2014; Short film
12:36    Interaction with A.Ramasamy, Yavanika Sriram, Prithvi K.Raj
1:00      Lunch break
2:30      Interaction on Green Walk with Muthukrishnan and others
3:30      Films by Films Division
PART 1: Reflections on Nationhood and Citizenship
Section A
I AM TWENTY
Directed by SNS Sastry, English and Hindi, B/W, 1967, 20 min
INDIA 67 / AN INDIAN DAY
Directed by S Sukhdev, Music, Colour, 1967, 58 min
5:00      Interaction with Yathartha Rajan
5:15      Homage: Films by Shubhradeep Chakravorthy
6:15      The Safest Nuclear Power Station in the World
Dir: Helena Hufnagel; 28 min; German; Austria, Germany; 2012
6:45      Chaliyar, the Final Struggle
Dir: C.Sarat Chandrana and P.Baburaj
English (subtitled), 36 min, 2001, India; Retro

7 Dec 2014

10 am   Kaaye Kaaye Seual
Dir: Gijantali and others; 29 min; Marathi, Hindi and English
10:30    Electric Indigo
Dir: Jean-Julien Collette; 24 min; Belgium/ France; 2013
11:00    The Heat
Dir: Bartosz Kruhlik; 23:30 min; Polish; Poland; 2013
11:30    Coming Out
Dir: Gina Wenzel; 9:21 min; German; Germany; 2014
11:40    Ants Pact
Dir: Benjamin Martins; 20 min; German; Germany; 2014
12:00    Hermes & Aphrodite    
Dir: Gregor Zootzky; 9:55 min; Germany; 2013
12:10    Beat, Beat, Beat
Dir: Christin Freitag; 29:50 min; German; Germany; 2013
12:40    Interaction on sexualities and masculinities
1:00      Lunch break
2:30      Interaction with filmmakers: P.Baburaj, Sreemith, Prithvi K.Raj and Balasubramaniyan
3:30      Films by Films Division
PART 1: Reflections on Nationhood and Citizenship
Section B
AMIR KHAN
Directed by SNS Sastry, Hindi and Urdu, B/W, 35mm, 19 min, 1970
THIS BIT OF THAT INDIA
Directed by SNS Sastry, English, B/W, 20 min, 1975
AND THE STARS LOOK ON
Directed by OP Sharma, Music, B/W, 12 min, 1968
ARRIVAL
Directed by Mani Kaul, Music, Colour, 1980, 20 min
4:45      The Bitter Drink
Dir: C.Sarat Chandran and P.Baburaj
English (subtitled), 26 min, 2003, India; Retro
5:10      Interaction with P.Baburaj
5:20      Kadamai
            Dir: M.Balasubramaniyan, 14 min; Tamil; Short film
5:34      Interaction with M.Balasubramaniyan, filmmaker
5:45      Homage : Films by Shubradeep Chakravorthy
7:15      Interaction with G.Manikandan, writer

8 Dec 2014

10 am   Padmini My Love
             Dir: Munmun Dhalaria and others; 19:30 min; Marathi; 2014
10:20    A Tres Pesos
Dir: Rosalie Hubl; 19:59 min; Spanish; Mexico; 2013
10:40    La parka
Dir: Gabriel Serra; 29 min; Spanish; Mexico; 2013
11:10    Bintou
Dir: Simone Catharina Gaul; 64 min; Burkina Faso
12:20    Omul (Human)
Dir: Brigitte Drodtloff; 10:50 min; Romanian; Germany; 2014
12:30    Interaction with Sreerasa, filmmaker, artist, writer
1:00      Lunch break
2:30      Interaction with Madurai Artists
3:30      Films by Films Division
PART 2: Constructing the Ideal Citizen
DILLY DALLYING
Directed by KL Khandpur, English, 10 min, B/W, 1957
OUR NATIONAL ANTHEM / HAMARA RASHTRAGAN
Directed by Pramod Pati, Hindi, 10 min, 1964
CLAXPLOSION
Directed by Pramod Pati, Music, 2 min, B/W, 1968
STINKING STORY
Directed by Loksen Lalvani, Hindi and English, 16 min, B/W, 1980
VOICE OF THE PEOPLE
Directed by S. Sukhdev, English, Hindi, Gujarati, Marathi and Bengali with English subtitles, B/W, 1974, 17 min
4:40      The Backstage of tradition
Dir: Sarah Yona Zweig; 46:49 min; English; Germany
5:30      Only An Axe Away
Dir: C.Sarat Chandran and P.Baburaj
English (subtitled), 40 min, 2005, India
6:10      Interaction with P.Baburaj
6:20      Inmayin Padal
            Dir: Sarwothaman Sadagopan; 14 min; Tamil; 2014; Short film
6:35      Interaction with Sarwothaman Sadagopan
6:45      The City of the Sun
            Dir: Daria Orkhan; 27 min; Russian; Russia; 2014
7:12      Suddenly Our Life Changed
Dir: Aleksey Balashov; 2:52 min; Animation- Documentary; Russia; Ukraine; 2014

9 Dec


10 am   Gulabi Gang
            Dir: Nishtha Jain; 96 min; 2012; Documentary
11:30    Dammed
            Dir:Nandan Saxena, Kavita Bahl; 64 min; Hindi; Documentary
12:30    Interaction with A.Marx
12:45    Breaking News
            Dir: Sidhiq P.I.; 6:18 min; Malayalam; 2014; Short film
12:50    Interaction with Sidhiq P.I., filmmaker
1:00      Lunch break
2:30      Interaction with PUCL
3:30      Films by Films Division
            PART 3: State Initiatives for the Citizen
SYMBOL OF PROGRESS
Directed by NS Thapa, English, B/W, 1965, 14 min
VIVIDH BHARTI
Directed by Amar Varma, Hindi, 14 min, B/W, 1965
A DECADE OF ACHIEVEMENT
Directed by SNS Sastry, English, 22 min, B/W, 1976
ACTUAL EXPERIENCE NO. 4
Directed by OP Arora, English, Hindi, Punjabi, Gujarati and Marathi with  subtitles, B/W, 1969, 14 min
4:30      Homage : Films by Shubradeep Chakravorthy
7:00      Interaction with A.Marx

10 Dec 



10:00    Poop on Poverty
Dir: Vijay S. Jodha; 6 min; Hindi; Documentary; 2013
10:10    Songs of the Bards of Bengal – The Bauls and Fakirs
Dir: Monalisa Dasgupta; 45 min; Bengali, English; Documentary;
10:55    Bear Mountain
Dir: Vagenak Balayan; 22 min; Armenian; Armenia; 2014
11:30    A Promised Rose Garden
Dir: Lisa Violetta Gab; 33 min; Vietnamese, German; 2014
12:00    Brother
Dir: Jarek Duda; 28 min; German; Germany; 2014
12:30    Omul (Human)
Dir: Brigitte Drodtloff; 10:50 min; Romanian; Germany; 2014
12:40    LOST HOUSE
Dir: Nikolay Kotyash; 16 min; Russia; 2013
12:56    ISLAND
Dir: Nikita Timoschuk; 4 min; Cartoon, Ballad; Ukraine; 2014
1:00      Lunch break
2:30      Interaction with Mu.Ramasamy on Madurai Theatre
3:30      The Last Will
Dir: Dustin Loose; 20:40 min; German; Germany; 2014
3:50      Call Her Lotte!
Dir: Annakathrin Wetzel; 15 min; Germany; 2014
4:05      CAN’T HIDE ME
Dir: Madhuri Mohindar; 26 minutes, English Documentary; 2014
4:25      Taweez – The Talisman Writer
Dir: Alik Hakim; 20 min; Pashto; Afghanistan, Germany; 2014
4:45      The Stowaway
Dir: Maria Brendle; 20 min; German; 2013; Children’s film
5:05      Vigia
Dir: Barelli Marcel; 8 min; Italian; Switzerland; 2013; Animation
5:15      Me Tube: August Sings Carmen Habanera
Dir: Daniel Moshel; 4 min; English; Germany; 2014
5:20      In Between
Dir: Jannis Lenz; 24:30 min; German; Austria; 2014
5:45      At the Door
Dir: Miriam Bliese; 5 min; German; Germany; 2013
5:50      Faint
Dir: Natalie Plaskura; 5:58 min; No dialogue; Germany; 2014
5:55      Devil May Care
Dir: Volker Heymann; 2:10 min; English; Germany; 2014
5:57      Not Funny!
Dir: Katharina Woll; 43 seconds; German; Germany; Spot
5:58      Life: Patented
Dir: Arne v. Nostitz-Rieneck; 1:35 min; No dialogue; Germany; 2014
6:00      Ganz Weit Im Osten
Dir: Kal Stanicke; 3:31 min; German; Germany; 2014
6:04      Deja – Moo/ Der Notfall
Dir: Stefan Muller; 9:59 min; German; Germany; 2014; Animation
6:15      Closing Ceremony


(* It is only a tentative schedule; IT IS SUBJECT TO CHANGES)

Comments